Reklama

Jadłodzielnia w końcu na Targówku!

10 sierpnia odbyło się uroczyste otwarcie jadłodzielni, przy głównym wejściu do pawilonu sportowego przy ul. Łabiszyńskiej 20A. Projekt zrealizowano w ramach budżetu obywatelskiego i jest to kolejny punkt na mapie zero waste.

W Polsce rocznie marnuje się około 5-9 milionów ton jedzenia. W czasie pandemii najczęściej w koszu lądowały owoce (17%), warzywa (15%) i pieczywo (12%). To są zatrważające statystyki, szczególnie w panującym obecnie przekonaniu o wzroście cen produktów spożywczych, a więc powinniśmy bardziej zwracać uwagę, co wyrzucamy do kosza. Dlatego zamiast wyrzucać podzielmy się.

Jadłodzielnia to punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności. Produkty możemy zostawić na specjalnie przygotowanych półkach albo schować do lodówki. Dobrze, aby produkty były szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach. Wyroby własne (np. kanapki, ciasto, zupa) powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. NIE można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Produkty z jadłodzielni może zabrać każdy potrzebujący i to właśnie ten projekt zagłosowało ponad 1000 mieszkańców Targówka, a uroczystego otwarcia dokonali: Burmistrz Dzielnicy Targówek Małgorzata Kwiatkowska, Zastępcy Burmistrza Dzielnicy Targówek Jacek Duczman, Krzysztof Miszewski i Dorota Kozielska oraz Dyrektor OPS Targówek Alicja Witoszyńska.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Portal Targówka




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do