Reklama

Najciekawsze przepisy kulinarne na Dolnym Śląsku

Portal Targówek
31/03/2022 16:52

Dolny Śląsk jest terenem bogatym w interesujące dania oraz nietuzinkowe przepisy. Kuchnia tych regionów łączy w sobie przede wszystkim historię i dziedzictwo wielokulturowych terenów, ale to nie wszystko! Kulinaria Dolnego Śląska to również nowoczesność oraz podążanie za najnowszymi trendami w polskiej kuchni.

Tradycyjne potrawy

Tradycja dotycząca przyrządzania konkretnych potraw na Dolnym Śląsku, przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Kształtowała się ona przez wiele lat, łączyła liczne kulinarne wpływy: polskie, niemieckie, czeskie i kresowe. Obecnie kuchnia tradycyjna i nowoczesna stworzyły na Dolnym Śląski szlak kulinarny, który ciągle się rozrasta i tworzy jedną z atrakcji turystycznych regionu.

Gdy myślimy o Dolnym Śląsku i tradycji, pierwsze co przychodzi nam do głowy do kluski śląskie i modra kapusta. I nic w tym dziwnego! Kluski śląskie to ugotowane ziemniaki, uformowane w kulki z charakterystyczną dziurką. Do klusek śląskich robi się tradycyjne śląskie zrazy, które powstają z rozbitego tłuczkiem oraz posmarowanego musztardą mięsa. W to mięso następnie zawija się farsz z ogórka kiszonego, cebuli i boczku. Potem wszystko smaży się i dusi w gęstym sosie. Do tego modra kapusta- przyrządzona się z jabłkiem oraz boczkiem. Innym ciekawym przepisem jest śląskie niebo- jest to gotowane, peklowane albo uwędzone mięso wieprzowe lub stosowana zamiennie świeża wieprzowina. Mięso to polane jest później sosem z suszonych owoców (świeże lub suszone jabłka, gruszki, śliwki i morele). Danie to podawane jest najczęściej z kluskami ziemniaczanymi albo na parze.

Inne ciekawe przepisy

Dolny Śląsk oferuje również wiele ciekawych przepisów na desery. Jednym z nich jest deser z rokitnika, serwowany w Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu. Rokitnik to owoc będący prawdziwą skarbnicą witaminy C. Deser z niego przygotowuje się przyrządzając dwa musy (czekoladowy z rokitnika właśnie) a potem schładzając i łącząc je ze sobą.

Innym interesującym deserem jest porzeczkowiec serwowany w Domu Pielgrzyma w Wambierzycach albo rabarbarowa kruszonka z Restauracji Przystań we Wrocławiu.

Poznaj „Smaki Dolnego Śląska”!

„Smaki Dolnego Śląska” to szlak kulinarny, który obejmuje wiele restauracji, serwujących dania z tych ciekawych przepisów, o których wspomnieliśmy wcześniej. Śmiało można go uznać za jedną z atrakcji turystycznych tego terenu. W skład miejsc zaznaczonych na tej trasie wchodzą nie tylko restauracje, ale również chociażby hotele, piekarnie oraz tłocznie. Szlak ten to nie tylko pomoc w planowaniu podróży kulinarnej po Dolnym Śląsku, ale także promocja umiejętności i dużego doświadczenia tutejszych szefów kuchni i reklama lokalnych przysmaków.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Portal Targówka




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do