
Cytryna jest jednym z najzdrowszych owoców. W sezonie chorobowym pomaga leczyć przeziębienie, a herbata ze skórką cytrynową rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Czy ten owoc jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Niestety nie zawsze.
Sprawa polega na tym, że skórka cytryny traci wszystkie swoje właściwości, ponieważ cytryny, które są uprawiane w dalekich krajach, przed transportem były poddawane starannej obróbce takimi substancjami chemicznymi jak: imazalil i tiabendazol (substancje konserwujące) oraz ortofenylofenol (substancje grzybobójcze). Takie chemikalia z czasem mogą przeniknąć w głębsze warstwy skórki, dlatego nawet mycie cytryny szczoteczką i mydłem nie może całkowicie usunąć szkodliwych substancji. W takim przypadku skórkę trzeba całkowicie usunąć. Długotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób. Również, aby uzyskać błyszczący efekt, skórka owoców smarowana jest woskiem pszczelim (nie szkodzi zdrowiu), woskiem carnauba (wosk z liści palm brazylijskich) oraz szelakiem (odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny owadów). Ostatnie dwa rodzaje mogą wywoływać zapalenie skóry i powodować alergię.
Aby zapobiec temu, trzeba uważać robiąc zakupy, bo producenci i przedsiębiorcy nie zawsze lubią o tym rozmawiać, ponieważ są najbardziej zainteresowani zyskami, niż zdrowiem kupujących. Na przykład w sklepie Kaufland, na samym dole cenniku produktu, można zauważyć napis prawie małą, niewidoczną czcionką, o substancjach chemicznych, którymi były spryskiwane owoce:
W takich sklepach jak Biedronka po prostu zobaczycie cennik z wystawioną ceną i krajem pochodzenia produktu, nic poza tym:
W sąsiednich krajach sytuacja wygląda inaczej. Na przykład w Niemczech kupujący może natychmiast zauważyć ostrzeżenie, że skórka nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Zdjęcie poniżej jest zrobione w sklepie Lidl w Niemczech,miasto Mittweida:
Dotyczy to nie tylko samej cytryny, lecz wszystkich owoców cytrusowych: mandarynek, pomarańczy, grejpfrutów, pomelo, limonki itd., są dokładnie spryskiwane niebezpiecznymi substancjami, zanim trafią na półki sklepowe.Wyżej wymienione substancje zachowują owocom zapach oraz apetyczny wygląd. Właśnie dlatego pomimo długiej podróży do naszego kraju cytrusy są tak piękne i błyszczące. Trzeba pamiętać, że do bezpiecznego spożycia nadają się tylko te owoce, które mają znaczek z napisem BIO. Nie wyglądają aż tak pięknie, ale przynajmniej są zdrowe i mają jadalną skórkę.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie