Reklama

Zmień przyzwyczajenia, nie marnuj jedzenia! Dzielnicowe jadłodzielnie

Foodsharing, czyli idea dzielenia się jedzeniem. Jedzeniem, którego mamy nadmiar np. po uroczystościach rodzinnych czy świętach, ale pokarmy z krótkim terminem ważności, również się nadadzą. Zamiast wyrzucać produkty do kosza, warto zanieść je w miejsce, gdzie zostaną wykorzystane przez osoby uboższe, bezdomne czy po prostu głodne.

Produkty możemy zostawić na specjalnie przygotowanych półkach, albo schować do lodówki. Dobrze, aby produkty były szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach. Wyroby własne (np. kanapki, ciasto, zupa) powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. NIE można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Gdzie zanieść jedzenie, którego nie zjemy?

Na Targówku są dwa takie miejsca:

  1. ul. Węgrowska 2 (szafka znajduję się przy wejściu do budynku OPS), czynna całą dobę.
  2. ul. Św. Wincentego 85 (szafka znajduję się wewnątrz budynku przy wejściu do Biblioteki), czynna w godz. od 8:00 do 18:00, od poniedziałku do piątku.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

 

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Portal Targówka




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do