
Foodsharing, czyli idea dzielenia się jedzeniem. Jedzeniem, którego mamy nadmiar np. po uroczystościach rodzinnych czy świętach, ale pokarmy z krótkim terminem ważności, również się nadadzą. Zamiast wyrzucać produkty do kosza, warto zanieść je w miejsce, gdzie zostaną wykorzystane przez osoby uboższe, bezdomne czy po prostu głodne.
Produkty możemy zostawić na specjalnie przygotowanych półkach, albo schować do lodówki. Dobrze, aby produkty były szczelnie zapakowane i umieszczone w czystych pojemnikach. Wyroby własne (np. kanapki, ciasto, zupa) powinny mieć naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. NIE można zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Gdzie zanieść jedzenie, którego nie zjemy?
Na Targówku są dwa takie miejsca:
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Zobacz także:
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie